Leírás és Paraméterek
Összetétel:
Köret tészta. A “pipette” olaszul kis csövet jelent, ennek ellenére nálunk a legnagyobb méretű szarvacska forma. Az olaszok mártás iránti szeretete tükröződik ebben a formában. Az ívelt formák mélyedésében a mártás megül, ettől az étel látványos és étvágygerjesztő. Felhasználása a normál méretű szarvacskához hasonló.
Tápérték adatok | |
---|---|
Energia: | 1489kJ / 351kcal |
Zsír: | 1,0g |
Amelyből telített zsírsavak: | 0,4g |
Szénhidrát: | 72,0g |
Amelyből cukrok: | 3,5g |
Rost: | 3,0g |
Fehérje: | 12,0g |
Só: | <0,01g |
Főzési tanácsok
A tésztát forrásban lévő sós vízbe tesszük és az ajánlott ideig főzzük. Időnként megkeverjük, végül leszűrjük. Főzési idő: 10-12 perc. Al dente.
Száraztészták | Tomadini tészták 5kg |
Receptajánlat
Vörösboros marhapörkölt szarvacska tésztával
1 kg marhahús (sovány)
30 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek pirospaprika
só
bors
2 dl vörösbor (száraz)
1 kiskanál kömény
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom (hámozva, magozva )
1 csipet kakukkfű
1 csipet majoránna
ELKÉSZÍTÉS
A húst megtisztítjuk, szárazra töröljük, és közepes kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és 5 evőkanál olajon aranysárgára pirítjuk. Ekkor felöntjük kevés vízzel, és újból zsírjára sütjük. Közben megsózzuk.
A húst beledobjuk, és erős tűzön fehéredésig sütjük. Mikor kicsit levet engedett, mehet bele a pirospaprika, a kömény és két gerezd zúzott fokhagyma. A zöldpaprikát kimagozzuk, apró kockákra vágjuk, és beletesszük. Kevés vizet öntünk bele, és megsózzuk. Hagyjuk főni, közben megsózzuk, megborsozzuk. Félidőben megfűszerezzük a kakukkfűvel és majorannával, de épp csak egy csipetnyit adunk hozzá.
Mikor kb. 1 óra múlva a hús félpuha, hozzáadjuk a felkockázott, meghámozott paradicsomot és a vörösbort is, és barnásra főzzük. A legvégén még egyszer beízesítjük zúzott fokhagymával és köménnyel. Amikor a pörköltünk zamatos, fűszeres, barnás és sűrű, elészült.