A mastermarket.hu sütiket használ a felhasználói élmény növelése érdekében!
Ár:
2.721 Ft + ÁFA ( 3.210 Ft )
Menny.:db

Bulgur 5000g HFL.

Ár:
2.721 Ft + ÁFA ( 3.210 Ft )
Menny.:db
Gyártó cikkszám: 5999884221685
Cikkszám: 1004068
Egységár bruttó: 642,06 Ft/kg

Bruttó 3.210 Ft/db

Forgalmazó: Management International Kft

Leírás és Paraméterek

A bulgur tulajdonképpen búzatöret. Sokan török rizs néven ismerik. Leginkább a közel-keleti és török konyha által kedvelt, napjainkban azonban egyre inkább elterjedt, a világ számos területén fogyasztják. A még éretlen vagy a meghántolt búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára törik össze.Durumbúzából készül, amelyben egyenes szénláncú amilóz keményítő található. Ezt az enzimek lassabban bontják le szőlőcukorrá, ezért lassabban emelik meg a vércukrot, csökkentve ezzel a glikémiás indexet. Mivel előzetesen párolják, ezért főzési ideje rövidebb, mint pl. az ismertebb búzadarának. Kutatások során bizonyították, hogy rendszeres fogyasztásával a daganatok, cukorbetegség, elhízás, szív és érrendszeri-, valamint emésztőrendszeri betegségek megelőzéséhez hozzájárulhatunk.

A bulgur gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. B-vitaminjai szerepet játszanak enzimreakciókban, a sejtek elektronszállításában, valamint nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék, zsírok anyagcseréjében is. Jelentős vasforrás. A vas esszenciális mikroelem, előállítására szervezetünk nem képes, ezért kívülről, táplálkozás útján kell bejuttatni a megfelelő mennyiséget. Legfontosabb feladata az emberi szervezetben az oxigén szállítása a sejtekhez. Hiánya esetén kialakulhat vérszegénység, vashiányos anémia, csökken a vér oxigénszállító képessége és romlik a fizikai és szellemi teljesítmény.

Rostjai jó hatással vannak az emésztőrendszerre, növelik a bél motilitását, valamint a vér koleszterinszintjét is kedvezően befolyásolják. Lassítják a szénhidrátok felszívódását, így kevésbé emelik meg a vércukorszintet. Magnéziumban, káliumban és foszforban gazdag. A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag. Szerepe van az ideg és izomműködésben, a tápanyagok anyagcseréjében és enzimek működését is segíti. Csökkenti a magas vérnyomást és az alvás ébrenlét ritmus szabályozásban is szerepet játszik. A kálium a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában és a sav-bázis egyensúlyában, a foszfor pedig többek között a sejt energiaellátásában vesz részt, a csontok, fogak szilárdságáért felel, valamint egyes enzimek, fehérjék alkotórésze.

Egy tanulmány során négy gabona vércukorszint emelő tulajdonságát vizsgálták cukorbeteg páciensekben, melynek során kimutatták, hogy a bulgur kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a fehér kenyér, teljes kiőrlésű kenyér vagy a rizskenyér.
Glikémiás indexe közepes. ( A glikémiás index alatt az élelmiszereknek és ételeknek a szőlőcukorhoz viszonyított vércukoremelő képességét értjük. Ajánlott étkezéseink során a közepes, illetve alacsony glikémiás indexű táplálékokat választani.). Cukorbetegek és fogyni vágyók étrendjébe is beilleszthető.

Vitaminjai és ásványi anyagai, fitonutriensei gyulladáscsökkentő hatásúak és a szabad gyökök semlegesítésében is szerepet játszanak. A bulgur nagyon finom mindenféle főtt, sült és nyers zöldségekkel, húsokkal. Készíthetünk belőle köretet, piláfot, salátát, vagy akár levesbetétként is fogyaszthatjuk.

Alapvető élelmiszerek Rizs terményáru, hüvelyes termék

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!